Składniki ciasta:
- 2 szk. mąki
- łyżeczka soli
- 2/3 szk. masła
- 4-6 łyżek zimnej wody
- 1/3 szk. masła
- 1/3 szk. pokrojonej w kostkę cebuli
- 1/3 szk. mąki
- 1/2 l rosołu drobiowego
- 1/2 szk mleka
- 1 duży filet z kurczaka
- 3 pieczarki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 szk. mrożonych warzyw
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku
- mąkę wymieszać z solą, dodać miękkie masło i zagnieść ciasto. Pod koniec dodać tyle łyżek wody, żeby ciasto było gładkie. Podzielić je na pół i z jednej połowy uformować kulę i odłożyć.
- drugą połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim naczynie do tarty. Ciasto powinno lekko wystawać poza brzegi naczynia.
- kurczaka pokroić w niewielką kostkę, posolić i podsmażyć na łyżce oleju.
- w głębokim rondlu roztopić masło i podsmażyć na nim cebulę (przez ok. 2 minuty, aż się zeszkli)
- wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Stopniowo dolewać rosół i mleko. Mieszać aż całość będzie miała konsystencję gęstego sosu.
- dodać kurczaka i warzywa (pieczarki i seler kroimy), całość dusić ok 10 minut
- przełożyć nadzienie do wyłożonego ciastem naczynia. zawinąć wystające brzegi ciasta do wewnątrz, na nadzienie.
- rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nim nadzienie podwijając, żeby nie wystawało poza brzegi naczynia.
- Piec 30-40 min w temp. 220 stopni (aż się przyrumieni)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz