środa, 8 lutego 2017

Chicken Pot Pie

Pie, czyli rodzaj wypieku słodki lub słony, z kruchego ciasta, z nadzieniem, przykryty z wierzchu ciastem - tak mówi Wikipedia :) Dla mnie jest to kwintesencja amerykańskiej kuchni znanej z filmów familijnych. W końcu zdecydowałam się wypróbować przepis na jeden z bardziej popularnych wariantów tego dania, Chicken Pot Pie. Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu :)



Składniki ciasta:
  • 2 szk. mąki
  • łyżeczka soli
  • 2/3 szk. masła
  • 4-6 łyżek zimnej wody
Składniki nadzienia:
  • 1/3 szk. masła
  • 1/3 szk. pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1/3 szk. mąki
  • 1/2 l rosołu drobiowego
  • 1/2 szk mleka
  • 1 duży filet z kurczaka
  • 3 pieczarki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 szk. mrożonych warzyw
  • 1 łyżka oleju
  •  sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • mąkę wymieszać z solą, dodać miękkie masło i zagnieść ciasto. Pod koniec dodać tyle łyżek wody, żeby ciasto było gładkie. Podzielić je na pół i z jednej połowy uformować kulę i odłożyć.
  • drugą połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim naczynie do tarty. Ciasto powinno lekko wystawać poza brzegi naczynia.
  • kurczaka pokroić w niewielką kostkę, posolić i podsmażyć na łyżce oleju.
  • w głębokim rondlu roztopić masło i podsmażyć na nim cebulę (przez ok. 2 minuty, aż się zeszkli)
  •  wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Stopniowo dolewać rosół i mleko. Mieszać aż całość będzie miała konsystencję gęstego sosu.
  • dodać kurczaka i warzywa (pieczarki i seler kroimy), całość dusić ok 10 minut
  • przełożyć nadzienie do wyłożonego ciastem naczynia. zawinąć wystające brzegi ciasta do wewnątrz, na nadzienie.
  • rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nim nadzienie podwijając, żeby nie wystawało poza brzegi naczynia.
  • Piec 30-40 min w temp. 220 stopni (aż się przyrumieni)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz