Składniki:
- 1 szk. mąki
- 1/2 szk. cukru
- 2,5 łyżki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1/2 szklanki maślanki
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku (barwnika w płynie będzie potrzeba więcej, bo jest mniej intensywny)
- Krem: 1/3 kostki masła, 200g kremowego serka ("Ulubiony" lub Philadelphia), 2-3 łyżki cukru pudru - w zależności czy wolimy słodszy czy bardziej kwaśny krem, kilka kropli aromatu waniliowego
- roztapiamy masło
- mieszamy oddzielnie składniki suche i mokre
- powoli wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy widelcem aż całość się połączy
- przelewamy do foremek i pieczemy w temp. 175 stopni przez 20-25 min (do suchego patyczka). Jeżeli robicie donuty, czas pieczenia to 10 minut :)
- z podanych składników ucieramy krem pamiętając, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Masło ma być bardzo miękkie, jeżeli takie nie jest, możemy je na chwilę wstawić do mikrofalówki, ale nie może zacząć się roztapiać.
- smarujemy kremem wystudzone ciastka i odstawiamy do lodówki min. na godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz