niedziela, 12 lutego 2017

Red Velvet Hearts

Jeżeli legendarny Red Velvet Cake was kusi, ale nie mieliście odwagi się za niego zabrać, mam dla Was szybszą i mniej skomplikowaną wersję. Oryginalnie przepis zakładał Red Velvet Donuts (czyli słynne pączki z dziurką), ale ponieważ nie posiadam blaszki do donutów, postanowiłam upiec coś w klimacie walentynkowym, czyli serduszka. Foremki nabyłam dawno temu w Tchibo, ale wiem, że pojawiają się u nich dosyć regularnie. Po Red Velvet Cupcakes oraz Red Velvet Cake to trzeci "aksamitnie czerwony" przepis na moim blogu, ale wiem, że będzie ich jeszcze sporo, bo to zdecydowanie mój ulubiony rodzaj ciasta!




Składniki:
  • 1 szk. mąki
  • 1/2 szk. cukru
  • 2,5 łyżki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika w proszku (barwnika w płynie będzie potrzeba więcej, bo jest mniej intensywny)
  • Krem: 1/3 kostki masła, 200g kremowego serka ("Ulubiony" lub Philadelphia), 2-3 łyżki cukru pudru - w zależności czy wolimy słodszy czy bardziej kwaśny krem, kilka kropli aromatu waniliowego 
Przygotowanie:
  • roztapiamy masło
  • mieszamy oddzielnie składniki suche i mokre 
  • powoli wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy widelcem aż całość się połączy
  • przelewamy do foremek i pieczemy w temp. 175 stopni przez 20-25 min (do suchego patyczka). Jeżeli robicie donuty, czas pieczenia to 10 minut :)
  • z podanych składników ucieramy krem pamiętając, żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Masło ma być bardzo miękkie, jeżeli takie nie jest, możemy je na chwilę wstawić do mikrofalówki, ale nie może zacząć się roztapiać. 
  • smarujemy kremem wystudzone ciastka i odstawiamy do lodówki min. na godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz