sobota, 4 marca 2017

Amerykańskie galaretki

Nie wiedziałam jak nazwać ten przepis, który w sumie nie ma w sobie nic specjalnego poza fantastycznym retro-wyglądem :) Pomysł zaczerpnięty jest z menu prezentowanego w serialu Astronaut Wives Club (gorąco polecam go wszystkim miłośnikom lat 50tych!). Podziwiam precyzję, z jaką została w tym serialu oddana fantazja kulinarna z połowy XX wieku :)


Składniki:
  • 1 op. niebieskiej galaretki
  • 1 op. czerwonej galaretki
  • 300 ml dobrze schłodzonej śmietany kremówki (30% lub 36%) albo gotowa bita śmietana
Przygotowanie:
  • przygotowujemy niebieską galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozlewamy do szklanek i odstawiamy do stężenia.
  • ubijamy śmietanę i nakładamy 2/3 masy na niebieską galaretkę (uważamy, żeby nie ubrudzić szklanek). Wstawiamy do lodówki
  • przygotowujemy czerwoną galaretkę, ale po rozpuszczeniu jej w wodzie odstawiamy do przestygnięcia (nie stężęnia! Ma być nadal płynna)
  • wlewamy cieniutką warstwę czerwonej galaretki na bitą śmietanę i wstawiamy do lodówki. Jak cienka warstwa stężęje, ostrożnie wlewamy resztę galaretki i odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz