wtorek, 21 maja 2013

Śniadaniowe zapiekanki z jajkiem

Zawsze uważałam, że jajka można jeść na setki sposobów, a najlepiej smakują na śniadanie. Stąd też dzisiejsza propozycja - jajka zapiekane w bułeczkach.




Składniki:
  • 2 bułki (ja użyłam bułek do odpieku, ale z powodzeniem mogą to być zwykłe kajzerki)
  • 2 jajka
  • 1 plaster pomidora pokrojony na ćwiartki
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • odcinamy wierzch bułek i wydrążamy miąższ, by uzyskać kształt małej miseczki
  • jajko wbijamy do kubka i przelewamy delikatnie do wydrążaonej bułki
  • na wierzchu układamy po 2 kawałki pomidora, doprawiamy solą i pieprzem.
  • (jeżeli mamy szczypiorek, możemy nim dodatkowo udekorować zapiekanki. Ja niestety nie miałam szczypiorku :) )
  • zapiekamy 10-12 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (z termoobiegiem).

2 komentarze:

  1. Właśnie czegoś takiego szukałam :) Dziękuje De-serek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam w wersji obiadowej z wędliną, serem i świeżymi ziołami - wyszło pyszne:) dzięki za inspirację_Nela

    OdpowiedzUsuń