niedziela, 19 maja 2013

Tatar w sezamie

Tradycyjny tatar wołowy z jajkiem, cebulą i ogórkiem każdy zna. Dzisiaj przedstawiam zupełnie inną wersję - na ostro, w sezamie i...w formie kulek. Pomysł podpatrzony w jednej z restauracji, w której tego typu kulki serwowano na guacamole, co również gorąco polecam :)




Składniki:
  • 200g tataru wołowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • sezam
  • 1 łyżka oleju sezamowgo
  • sól, świeżo mielony pieprz czarny
Przygotowanie:
  • cebulę i papryczkę kroimy na bardzo drobine kawałki (krótko mówiąc: siekamy :) ). Dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy z łyżką oleju sezamowego. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w sezamie.
Podajemy z pieczywem.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz