niedziela, 20 października 2013

Śniadaniowy burger

To nie jest przepis na zdrowe i lekkie śniadanie, ale wychodzę z założenia, że weekedny są od tego, żeby się trochę porozpieszczać i odstawić na chwilę codzienną owsiankę ;)


Składniki:
  • 1 bułka do hamburgerów
  • 1 jajko
  • 1 parówka
  • 2 plastry sera
  • 2 plastry pomidora
  • 2 łyżeczki masła
  • ketchup
Przygotowanie:
  • na patelni roztapiamy łyżeczkę masła i układamy na niej spód i górę bułki cięciem do dołu. Posmażamy aż nabiorą lekko brązowego koloru. Zdejmujemy z patelni i odkładamy.
  • dodajemy resztę masła, układamy (jeżeli posiadamy) specjalną obręcz do jajek sadzonych, dzięki której jajko będzie miało idealnie okrągły kształt. Wlewamy jajko.
  • Parówkę kroimy na 3 części i końcówki każdego kawałka nacinamy na krzyż na głębokość ok. 1cm. Dorzucamy na patelnię obok jajka i smażymy obracając co chwilę.
  • Kiedy jajko osiągnie już wymagany stopień ścięcia i końcówki parówek ładnie się powyginają zdejmujemy patelnię z ognia. Ja lubię już po zdjęciu z palnika przewrócić jajko na drugą stronę dosłownie na 2 sekundy, żeby mieć pewność, że całość się ścięła.
  • Na spodzie bułki układamy kolejno warstwy: parówki, ketchup, plaster sera, jajko, pomidor, plaster sera, ketchup, góra bułki. 
 

3 komentarze:

  1. To jest smaczne śniadanie i to się liczy od czasu do czasu można pozwolic sobie na coś bardziej kalorycznego. Piękne te burgery :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby kaloryczne, niby niezdrowe, ale na pewno wiadomo co tam jest- w "restauracjach" nie mamy pojęcia co jest wkładane do takiej kanapki. Homemade <3

    OdpowiedzUsuń