czwartek, 2 stycznia 2014

Owsiane pancakes

Pomimo mojej szczerej sympatii do owsianki, czasem nastaje taki dzień, że mam ochotę na inne śniadanie i już :) Stąd właśnie dzisiejsze placki z płatków owsianych. Nie będę ukrywać, że u mnie to raczej śniadanie na weekend lub dzień wolny (jak dziś), bo jego przygotowanie wymaga większego wysiłku niż zalanie płatków wodą ;). Ale wierzcie mi - warto.




Składniki:
  • 1,5szk. płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 0,5 szk. maślanki (możecie zastąpić kefirem lub pitnym jogurtem naturalnym)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • dodatki według uznania, u mnie: garść suszonej żurawiny, pół łyżeczki cynamonu, otręby żytnie. Możecie dodać też wiórki kokosowe, rodzynki lub cukier.
Przygotowanie:
  • (uwaga - bardzo skomplikowane ;) ) Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na gładką masę.
  • rozgrzewamy na patelni olej i smażymy placki z obu stron (po ok minucie z każdej)
  • podajemy np. z jogurtem naturalnym i konfiturą (placki są mało słodkie ze względu na brak cukru. U mnie słodycz nadała im żurawina, ale sami musicie określić poziom słodkości jaki Wam odpowiada) 

1 komentarz:

  1. Wszystko co ma w nazwie ''owsiane'' przeważnie jest smaczne ! :)

    OdpowiedzUsuń