niedziela, 22 lutego 2015

Muffinki z płatków owsianych

To kolejny etap moich poszukiwań nowego zastosowania płatków owsianych. Pierwszy raz piekłam muffiny zupełnie bez użycia mąki. Ponieważ z założenia miały być przekąską na śniadanie, eksperyment uważam za udany :) Niezbyt słodkie, sycące i idealnie pasujące do porannej kawy!


Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie 1,5 łyżki zarodków pszennych, łyżka ostropestu plamistego
Przygotowanie:
  • roztrzepane jajko mieszamy z mlekiem i płatkami owsianymi
  • roztapiamy masło z miodem (ja zrobiłam to w kuchence mikrofalowej) i dodajemy do masy z płatkami owsianymi. Mieszamy dodając pozostałe składniki.
  • ciasto przekładamy do papilotek, możemy posypać wierzch płatkami migdałów.
  • pieczemy 20 minut w temp. 175 stopni z termoobiegiem.

1 komentarz:

  1. świetne muffinki, super pomysł na zastąpienie porannej owsianki :)

    OdpowiedzUsuń