środa, 1 lipca 2015

Owsiane batoniki

Pomysł na te batoniki zaczerpnęłam z książki Nigelli Lawson, jednak z powodu braku syropu melasowego, postanowiłam zastapić go miodem. Dodałam również garść żurawiny, więc powstały trochę inne batoniki, niż te "książkowe", ale polecam je z sałego serca nie tylko dlatego, że są przepyszne, ale dlatego, że robi się je w mgnieniu oka! :)


Składniki:
forma 21x27cm
  • 225g płatków owsianych
  • 30g cukru trzcinowego
  • 150g masła
  • 75g miodu
  • ewentualnie garść suszonej żurawiny
 Przygotowanie:
  • w rondelku roztapiamy masło, dodajemy miód i mieszamy do całkowitego połączenia.
  • w misce mieszamy płatki owsiane z cukrem (i żurawiną)
  • do miski z płatkami wlewamy zawartość rondelka i mieszamy dokładnie
  • formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę z płatków i dociskając wypełniamy nią formę. Wyrównujemy powierzchnię.
  •  pieczemy 25 minut w temp. 190 stopni. 
  • po wyjęciu kroimy ciasto na batony i pozostawiamy w formie to wystygnięcia.

2 komentarze: