sobota, 28 maja 2016

Jogurtowe pancakes z truskawkami

Kiedyś nie potrafiłam zrozumieć, co takiego niezwykłego jest w tych placuszkach i jak można jeść je bez przerwy na śniadanie. Teraz, kiedy sama zaczęłam przygotowywać pancakes, rozumiem to doskonale i ciężko wyobrazić sobie bez nich weekendowe śniadanie. Ale żeby nie było nudno, postanowiłam wypróbować inne wersje ciasta i dodatków. Dzisiaj mam dla Was przepis na pancakes z truskawkami. Sezon dopiero się zaczyna, więc spokojnie zdążycie je wypróbować jeszcze nie raz.


Składniki:
  • 1 szk. mąki
  • 1 szk. jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szk. wody
  • kilka truskawek do ciasta
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  • mieszamy oddzielnie składniki suche i mokre (czyli mąka + proszek do pieczenia + soda + cukier i oddzielnie jogurt + jajko + woda)
  • wlewamy składniki suche do mokrych i dokładnie mieszamy
  • dodajemy kilka pokrojonych drobno truskawek, mieszamy
  • smażymy małe placuszki na rozgrzanym oleju aż się zarumienią z obu stron.

Przed podaniem dekorujemy pokrojonymi truskawkami (i/lub innymi owocami, np. bananem) i polewamy miodem lub jogurtem naturalnym.

1 komentarz:

  1. mniaaam! uwielbiam pancakes w każdej wersji, dlatego mi też ciężko wyobrazić sobie bez nich poranka ;)

    http://kuchniaellie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń