poniedziałek, 16 grudnia 2013

Ciastka pomarańczowo-czekoladowe

Oprócz tradycyjnych korzennych pierniczków warto upiec na święta coś, co pozytywnie zaskoczy gości smakiem a jednocześnie wkomponuje się w świąteczny klimat. Moją propozycją jest połączenie czekolady i pomarańczy. Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu, więc możemy je spokojnie piec nawet "w ostatniej chwili" :) Są pyszne zaraz po upieczeniu, ale możemy je spokojnie przechowywać do 2-3 tygodni w szczelnie zamkniętym opakowaniu.


czwartek, 12 grudnia 2013

Delikatne ciasto korzenne

Zainspirowana przepisem Nigelli Lawson na Ciasto korzenne pod śniegiem, postanowiłam upiec własną jego wersję. Ciasto pomimo korzennego smaku nie przypomina tradycyjnego piernika - nie jest twarde i zbite tylko lekkie jak biszkopt. Z pewnością upiekę je na Święta, bo jest przepyszne. Następnym razem użyję chyba zgodnie ze wskazówkami Nigelli okrągłej formy na babkę, póki co z powodu jej braku skorzystałam z głębokiej formy do tarty z owocami i po przełożeniu na talerz lekko się zapadło w środku. Ale moim zdaniem nadaje mu to tylko domowego charakteru ;)


poniedziałek, 9 grudnia 2013

Ciastka kakaowo rumowe

To ciastka, które moja mama piecze co roku na Święta. Już nie wiem czy sama z siebie czy dlatego, że ja się ich domagam ;) Darzę je pewnego rodzaju sentymentem, dlatego dla mnie są wręcz obłędnie smaczne, myślę jednak, że każdemu miłośnikowi czekoladowych ciastek zasmakują.


piątek, 6 grudnia 2013

Pierniki witrażyki na choinkę

Udło mi się niedawno odkryć świetny sposób na przygotowanie witrażyków na choinkę. Otóż w celu uzyskania "witrażykowej" warstwy użyłam...landrynek. Co i jak przedstawiam poniżej :)


wtorek, 3 grudnia 2013

Ciasteczkowe ozdoby na choinkę

Te ciasteczka piekę co roku, bo sprawdzają się idealnie. I tradycyjnie już piekę połowę na dekoracje, a drugą połowę do zjedzenia, bo smakują nadzywczaj dobrze jak na choinkowe ozdoby ;)